Feeds:
Posts
Comments

Cranberries Scones

Hi..Pg td saya buat cranberries scones, husband sebenarnya dah lama request sb dia suka sgt scones yg dia mkn kt kedai lavender tu..

So, saya research lah, jumpe lah satu resepi yg memikat hati sb review2 dia semua best…

DI sini resepinyer yer http://www.foodnetwork.com/recipes/buttermilk-scones-recipe/index.html

Sb buttermilk kt sini susah nk dpt, klu dpt pn mahal, so saya ubah sket:

  • 3 cups flour – sifted
  • 1/3 cup sugar- i suggest kurangkan sket sb agak manis
  • 1 teaspoon salt
  • 2 1/2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 3/4 cup (1 1/2 sticks) unsalted butter– saya guna salted butter/buttercup
  • 1 cup buttermilk – maybe len kali just buat 1/2 cup sb lebih byk
  • 1/2 cup currants (optional) – saya subs dgn dried cranberries
  • 1 tablespoon heavy cream, for brushing
  • sugar for sprinkle

Campur seme bahan2 kering kecuali cranberries, dan gaulkan butter dgn jari sehingga jadi macam serbuk roti. Butter tu jgnlah berada pd full room temperature, sebaik2nya sejuk2 sket, tp masih boleh dipotong kiub. Just slightly cold, baru senang nk gaul dia menjadi mcm serbuk roti tu..

Lepas tu tambah buttermilk (nak buat buttermilk ni, 1 cup fresh milk + 1 sudu besar cuka, dan biar selama 5 min)tu sikit2 sehingga doh tu boleh disatukan dan akhir sekali tmbah lah cranberries or buleh tmbah chocolate chips or kismis or ikut sukalah.

Lepas tu, bahagikan kepada 2 bahagian, uli panjang dan potong kpada 8 bulatan so dptlah 16. yg saya buat, saya tekap dgn cookies cutter so dptlah dlm 12 biji je.. lepastu brush dgn cream, boleh juga brush dgn kuning telur or brush aje dgn buttermilk yg lebih tu, saya brush dgn cream dan sprinkle dgn gula sket. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min or sehingga atas dia slightly brown.

Cubalah, mmg best!

Chocolate Cloud Cake!

Kek ni saya mula2 makan kat nandos..msa makan tu..fulamakkkk nikmatnya..tetnya2 mcm mana lah dia buat kek dia sgt gebu dan lembut macam tu..description dia like eating a cloud tu pn buat saya google..rupa2nya mmg ada kek chocolate cloud dia panggil..

Sb xplan kan, jadik saya guna je ingredients yang ada di dapur… Resepi ni saya amik yang Kak min dr baking project.com, http://bakingproject.com/, nigella pn ade buat, tp dia pun guna dr source yg sama iaitu dr buku Richard Sax xsilap, ini versi nigella ade lain sket dr kak min ni, http://www.nigella.com/recipes/view/chocolate-cloud-cake-170.

Sb kat dapur xde chocolate masakan kecuali choc chips, saya pn gune jelah yg tu..dan xde unsalted butter, gune buttercup je pon, dan saya letak 1/4 aje sugar sb chocolate chips ni mmg dah sweet sgt2..

Dinasihatkan sape2 yg nk cuba gunalah resepi resepi asal nyer ye..lgik cloudy kot..hihi

INi versi saya:

250 gm chocolate chips
1/2 cup  buttercup, softened at room temperature
6 large eggs, 2 whole and 4 separated
1/4 cups castor sugar
 
Cairkan chocolate chips secara double boiler dan saya add sedikit air dlm 1/4 cups rasanya sehingga dpt kepekatan yg saya nak.
Lepas cair, tutup api dan masukkan butter, kacau hingga butter cair.
Pukul 2 biji telor penuh dan 4 telur kuning just slightly dan masukkan chocolate td
Pukul 4 putih telur td dgn 1/4 cups sugar tu hingga stiff tp jgn sampai pecah/terasing.
Amik separuh dan kacau dlm adunan coklat td.
Lepas tu adunan coklat td saya letak sedikit demi sedikit dgn cara lipat dlm telur putih td.
Cara ini utk mengelakkan buih2 udara hilang.
 
LEtak dlm springform pan utk memudahkan kerja menanggalkan kek ni nanti.bwh dia alaslah dgn baking sheet yer dan kak min juga nasihatkan jgn butter tepi2 pan tu..saya ikut aje..hehe 
bakar pd suhu 180 c selama 40-50 min or shingga tgh2 dia msak.. kekni tgh msk mmg mengembang tp bila dah masak dia akn pufff turun..jgn tekejut mmg mcm tu..hihi
 
lpastu utk topping buleh guna whip cream biasa utk sapa2 y xnk rsa ful choc, saps nk resepi ganache yg sy buat mcm kt ats tu inilah dia:
1 1/2 cup whip cream
1 cup choc chip
(sy sngja kurgkn choc chips sbb nak dia cair bila potong kek tu meleleh2 bg efek air liur meleleh skali, hehe..selalunye ganache ni org buat pd ration 1:2, 1 cup whip cream 2 cups choc chips bru pekat hitam)
masak ats dapur hingga choc chips cair..lpastu biarkn dia sejuk hingga pekat2 sket bru tuang ats kek dlm ruang y turun tdik tu..  tunggu lah kejap lg hingga dia sejuk dan pekat sket bru buleh potong dan makan..
sebenarnye ganache ni boleh bhgi 2, sb byk sgt..tuang byk2 atas tu pon membazir je tp saya mkn jilat semua kehkeh. nama pn penagih coklat tegar kan.
 
ok lah , sape2 nak cuba goodluck!

Haa…dah byk kali lah tgk masterchef, junior masterchef, masterchef aussie pn ade makanan ni nama panna cotta, nama dia terasa spt berada di sebuah island tropika sambil menikmati air nyor segar dgn hiasan payung ye..hehe..jadik saya pn memanggil mr. google tuk menyelidik apakah gerangan nama yang sungguh memikat hati ini. Rupa2nya macam puding susu je, kehkeh, namanya begitu dalam bahasa itali ropernya. So inilah si Panna Cotta, ter’panna’ dgn kegebuan pudding ini.hehe

Yang atas tu saya curah hot chocolate sauce dan yang bawah saya buat sauce blueberry tuk en suami sb dia xsuka chocolate mcm saya..

Nak resepi ye…hehehe ini resepi nyer, lgik sekali cilok dr allrecipes.com.

http://allrecipes.com/recipe/panna-cotta/detail.aspx

Tapi sb skim milk susah nk carik saya pon ubahh..

  • 1/3 cup milk- saya guna susu everyday je tp klo nk guna fresh milk pn ok
  • 2 ts unflavored gelatin
  • 2 1/2 cups whipping cream- sya guna brand rich
  • 1/3 cup white sugar
  • 1 1/2 teaspoons vanilla extract
Cara-Cara:

buat Susu everyday tu macam biasa dan masukkan gelatin, gaul sebati dan ketepikan.

Masak whip cream dengan gula sampai mendidih kemudian masukkan susu everyday tadi. Kacau hingga sebati. (Whip cream hendaklah selalu dikacau supaya nanti xpecah struktur dia, masak pada api kecil saja)

Bila dah sebati, tutup api dan tunggu dalm 2 minit bru masukkan vanila extract. Kacau sebati.

Tuang dalam bekas pudding. Tunggu sejuk barulah masuk dalam peti ais.

Ok, cara nak keluarkan dia dari bekas agak mencabar sket, saya buat macam ni,

rendam bawah bekas puding tu dalam air suam, lalukan tepi puding tu dgn pisau utk loosen the edges. lepas tu insyaAllah senang nk keluarkan.

Sos dia pulak:

Utk sos chocolate, sb this batch only yields lebih kurang 5 puding, saya buat sos bahang rambang je org ganu kate, ikut mulut sedap. haha..

saya ambik 1/4 cups choc chips, double boiler dan add cream/whip cream sehingga dpt kepekatan yang saya nak..

Utk bluberry, jam blueberry tu saya masak dgn air shingga dapt kepekatan yang sya nak, sama je..

Itu aja, selamat mencuba ye..

 

sheperd’s pie utk hari ini

First time buat sheperd’s pie ni, tapi i dare to say, this one is a keeper.. resepi ni jugak saya amik kat allrecipes.com tapi with modification sb ada bhan2 dia guna xde kat cni, so saya ubah sket. Ini resepi asal dia ya:

http://allrecipes.com/recipe/shepherds-pie-vi/

Resepi ni agak berlainan sket sb dia layeredkan dia punya potato, carrot and beef, mash carrot dia tu membuatkan rasa manis2 sket pada pie, kalau xcaya cubalah! ini resepi saya ubah, saya buat tuk 2 org je, ni pon boleh mkn samapi ke mlm..:

  • 3 large potatoes
  • 1 tablespoon butter
  • 1 tablespoon finely chopped onion
  • 1/4 cup shredded Cheddar cheese
  • salt
  • 3 carrots, chopped(sederhana je saiznya)
  • 1 onion, chopped
  • 200gm ground beef
  • 1 tablespoons all-purpose flour
  • 1 tablespoon sos tomato
  • 3/4 cup beef broth- saya ganti 1/2 kiub ayam
  • 1/2 paket beef & herb gravy by mccormicks
  • 3 sudu kicap, 2 sudu sos tiram, 1 sudu sos ikan
  • 1/4 cup shredded Cheddar cheese x 2

 

Cara2:

Rebus potato tu, lecek dan campurkan dengn 1/4 cup cheddar cheese, 1 tbs chopped onion, and salt. Rasa dan ketepikan.

Rebus carrot dgn air yg diletakkan garam sedikit, lecek dan ketepikan.

utk daging, tumis bawang, masukkan stgh kiub ayam(atau boleh diganti dgn kiub daging), biarkan dia masak kejap, masukkan sos tomato, kicap, sos tiram, sos ikan dan gravy. Lepas tu rasa, jika dah ckup semua perasa masukkan tepung dan gaul kjap. Ada org guna wothshire sauce, tp saya cuak sb xde halal kn?

Lepas tu dlm oven proof bowl/casserole dish, letakkan daging tu, saya lapis dgn cheddar cheese, baru letak lapis carrot, lapis cheese lagi dan baru letak potato dan lapis dgn cheese lgi.(penggila cheese katakan, hehe)…Saya rasa kalo layer dalam tu cmpur dgn mozarella cheese pn mesti sedap ..

Lepas tu bakar dlm 15-20min, or sehingga cheese tu cair. Selamat mencuba!

 

Sapa2 nk cuba boleh lah..resepi ni saya edit2 dari  Chantal’s NEw York Cheese Cake dari allrecipes.com

Resepi asal dia kat cni : http://allrecipes.com/recipe/chantals-new-york-cheesecake/

sapa2 nk cuba resepi asal dia sila lah ye, sedap mmg sedap tp bg tekak kampoong mcm saya ni saya suka kurang cheese sket..jadi saya edit.. ini resepi saya guna:

ini saya guna tuk acuan loyang 6 inch..

Bahan2:

400 g cream cheese, sy guna tattura

3/4 cup white sugar, 1/4 cup milk, sy guna goodday fresh milk

1/2 sour cream. sy ganti plain yogurt

2 eggs

1/4 tepung gandum

1 ts vanila xtract

utk crumbs, 1 paket oreo dibuang fillingnya dan 1/4 butter.

Cara2:

  • kisar oreo dan gaul dgn butter yg dicairkan..tekap pd loyang..bakar 8-10 min pd suhu 180c. biarkan sejuk.

  • tips sya, letak dasar pan dgn parchment paper n grease tepi2 pan dgn butter.

  • biarkan semua bhan pada suhu bilik ya terutama creamcheese.pukul cheese dan gula sampai smooth tp jgn terlalu lama, cheese x elok over beat. lepastu masukkan susu dan telor. beat after each addition until just combine. utk elakkan overbeat. sy cadangkan guna senduk kayu biasa bemula lpas ini, masukkan sour cream n vanila dan tepung(diayak sekali). biar sebati dan tuang dlm loyang. Sebelum bakar ketuk loyang sekali dgn pelahan utk kuakan air bubble. Bakar pada rak tgh pada suhu 175c.

    Cara2 Bakar:

    bakar dlm air iaitu loyang td diletak dlm air yg berisi air panas. pastikan guna springform pan atau loyang y boleh bukak dasar dia..dan balut dgn alumimium foil 2 x dan ikat utk elak air masuk..bakar selama 30-35 min.. cra nk tau dah masak, kat tgh2 dia bila kita gerakkan pan masih wobbly lg tp strukturnya sgt firm..kluarkan n letak dlm peti ais semlmam.

    Utk Filling blueberry

    Saya guna jem blueberry jenama steffils, saya masak jem tu dgn air sket sampai dpt kepekatan yg sya nak..

     

    Selepas itu , mkan! Gudluck!

The Sugar form Smurf

 

Bosan-bosan so sya pon menggotel fondant ni, kebetulan byk fondan wana biru..so buat la si papa smurf ni, siap satu pastu mls pulak..=P

 

buat kek pound, tp saja nk wat rainbow.. kek ini boleh diorder yer..=)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.