Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Sharing’ Category

Molten cake

Molten choc cakes..

Resepi ni di ambil dr website marth stewart..cuma saya xda choc saya tukar pada choc chips and double the batch.

Choco chips tu saya cairkan dan letak air dlm 1/3 cawan dan sb saya guna choc chips biasa, saya kurangkan gula separuh dan saya juga guna salted butter yg biasa iaitu buttercup..

 

 

Ini linknya:

http://www.marthastewart.com/316835/molten-chocolate-cake

Advertisements

Read Full Post »

Untuk majlis sendiri

Sori backgroundnya semak. Ini dibuat sempena menymbut menantu sendri awal tahun ritu. hihi.

Kek chocolate + oreo fudge(lupe dah nama dia)

p/s: inspired by bakarella.com.

Read Full Post »

agar-agar pelangi!

agar-agar pelangi. Resepi nya akan di update kemudian.

Read Full Post »

peanut butter choc

Sedap untuk menambah lemak badan.

Bahan-bahan:

1/2 cup fresh cream

1/2 cup mini choc chips

penaut butter

cupcake paper-mini

 

Cara-cara:

– Panas kan fresh cream, bila dah keluar buih2, curah atas choc chips tdik, kacau sampai larut.

– letak dlm paper cup, bia keras or wat msuk dalam peti ais jap dlm 2 minit, –

– lepas tu, isi kan peanut or whateva filling u like.

-tutup balik dengan choc.

tunggu sejuk, buang paper cup tadi dan makan.

p/s:credit to allrecipes.com

Read Full Post »

Trifle Martha Steward(edited)

 

This trifle buat sb terliurr satu resepi kt blog martha stewart.. Tapi lupa link dia ape, nanti igt saya tepekk kat cni. Tp yang die buat tu buh cream cheese, yang sya buat ni saya camput, letak ganache, aiskrim and cream cheese jugak, dan letak buah2 biase je…xde pon berries2 biru yg cumel tuu…kek pon guna kek silverbird je…hihi rasanya boleh tahan!

Read Full Post »

Nasi Ayam

Taruk jugaklah kat cni supaya xlupa..hihi

Bahan-Bahan:

Kiub ayam-3 kiub

1 ulas bawang besar (mayang)

10 ulas bwg putih + 4inci halia(kisar)

3 sudu planta(gold) + 3 sudu minyak masak (untuk 3 cup besar)

kayu manis, lada cengkih, n bunga lawang

daun pandan(simpul)

tomato, salad, timun

ayam 5-6 ketul

kicap 1/2 cawan

3 sudu madu

sup bunjut

3 bijiLada merah +sebelah tomato +2 sudu gula(kisar)

Cara-cara:

perap separuh bwg putih +halia kisar tadi dkt ayam.

Rebus dlm 1000l air utk dibuat sup +nasi.

sementara tu, tumis 3 sudu minyak masak+3 sudu planta tdik dgn kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang.

bila sudah naik bau, masukkan bawang besar tadi(tumis hingga naik bau)

masukkan kiub ayam + 2 sudu air rebusan ayam. dan masukkan ke dalam beras yang telah di basuh.

masukkan air rebusan ayam secukupnya ke dalam beras tadi dan letak 1 lagi kiub yg telah dihancurkan.perasakan dengan garam.

kemudian masukkan daun pandan. Masakkan atas dapur.

Kemudian keluarkan ayam yg dierebus tadi. Masukkan lebihanhalia+bwg putih kisar tadi dan gaul rata.

Masukkan kicap dan madu, perap 1/2-1 jam.(boleh tambah 1-2 sudu sup tadi jika kicap terlalu pekat)

Sementara itu,  boleh buat sambalnya. Lada +tomato kisar tadi diletakkan garam, cuka dan gula seckup rasa.

Edit balik sup ayam tdi dengan memasukkan sup bunjut, kiub ayam. masak dengan api yg kecil.

Goreng ayam yg diperap tadi tapi sekejap sahaja sb die cpat hangit. lgipon ayam suda masak.

ketuk2 ayamnya sebelum di hidang.

 

 

 

 

 

Read Full Post »

Spaghetti Carbonara My way

Ni resepi my favorite. My husband jugak. Resepi ni dpt ilham ntah dari manaaaaa(tp sure sendri punya.=P)

Bahan-bahan:

3 ulas bawang putih(diketuk-ketuk)

10 ekor udang saiz biase

1 tin cendawan butang(potong 3 ler dlu)

3 ekor sotong saiz biase(potong2 bulat dulu)

*2 tin prego carbonara(Penah guna prego je, so brand lain xtau jadi ke x)

* 1 /2 bungkus Spaghetti

*1 kiub ayam

 

Cara-Cara

Rebus air. Bila dah menggelegak, masukkan minyak masak 1 sudu dan garam 1 sudu besar. Kacau. Lepas tu masak spaghetti tadi mengikut masa kt supek(plastik) dia. Bia Al Dente gitu, kata aku. Kalo die ckp 15 min, 15 lah, jgn lebih2. Set timer ok.

Tumis bwg putih yg diketuk tadi hingga naik bhau..(kalo nk tumis guna marjerin pon ok) Masukkan kiub ayam

Pastu masukkan udang dan sotong tadi. Tutup hingga kuar air dia..

Lepas tu tunggu kering sedikit..baru masukkan 2 tin sos prego tadi. Lepas tu masukkan cendawan tadi, Rasa. Kalau kurang garam tambah garam. Kurang gula, tambah gula(Tapi xpernah plak taruk gulee.)

Note: kuah tu should be pekat. kalau cair itu something wrong. Lepas tu, Sila makan.

 

Read Full Post »

« Newer Posts - Older Posts »