Feeds:
Posts
Comments

Resepi ni try2 ikut sendri je…sbtu bahan2 nya agak xikut sukatan.. kna pandai agak2 lah ye sapa yg ingin cuba.. tp hubby suka so bolehhlah.. sape2 nak try ini dia cara dan bahan2nya. Makan 2 org.

Bahan2:

Udang sederhana, 6-7 ekor.

Spagetti segera suku paket(rebus ikut time yg kt paket tu..jgn lebih2 nnti x al dente)

Sotong 2 ekor

Bwg putih  3 ulas, hiris nipis.

Bell pepper, separuh.

Cendawan, satu plastik.(err..plastik bli kt pasar borong tu ha..kecik je dlm segenggam cendawan, or ikut la nk byk mana pn)

daging buger ayam, 1 keping, dipotong kiub kecil

kiub ayam.

garam

cili api, 2/3 biji

Cara2:

mula2, tumis suku dr bawang putih yg dipotong td..(myk letak byk sket dlm 5/4 sudu)

bila garing, masukkan daging burger yg dipotong. Goreng hingga garing. (versi ni saya letak kicap n sos tiram sket, tp klu xnak letak pn xpa, asben saya ckp best lg goreng garing biasa ja..huhu)

pastu angkat dan tosskan daging burger itu.

tumis balik lebihan bawang putih.(guna myk sama je)

lepas tu,masukkan kiub ayam. tumis sampai garing.

Lepas tu masukkan udang, tutup sekejap, bila dah tukar warna masukkan sotong. tutup sekejap.(kejap je nanti overcook xbes pulak)

lepas tu, masukkan spagetti, gaul.

Masukkan bell pepper yg dipotong dadu or panjang dan cendawan. Gaul.

Kalau myk kita masukkan tadi cukup, spagetti kita akan cantik je berkilat, dari myk tu.(jgn lebihsgt myk nnti muak pula)

Lepas tu, rasa, xcukup garam, tambah garam, boleh juga letak oregano, paprika.

letak cili padi dan gaul.

Tabur dengan daging tadi.(Seelok2nya daging ni ditabur las dan jgn digaul nnti xcrunchy lg)

p/s: Kalau boleh jgn gaul byk sgt sb nnti spagetti putus, xbes nak makan tarik2 lagi.x feeling spagetti la..hehe

ok Selamat mencuba!

Advertisements

This is my all the time favorite chocolate cake. And this recipe pn memang fav customers, they always come back for more 4 this recipe. Sesiapa y memakannya mesti menanya resepi..hihihi

Sealife

Kek dengan island with crab.

 

 

Puding gula hangus.

Puding ni not for diet one lah. So sape2 dlm diet tu better think twice before you try this. Im afraid u will b craving for me once u tasted this. Hihi..

Ini yer ropernyer..

 

Bahan2 dia:

10 biji telor

setin susu manis

setin air

sesudu kecil vanila esen

 

10 sudu gula, 2 sudu air

 

Cara2:

masak gula dan 2 sudu air hingga keemasan, jgn lama nnti pahit. Ketepikan.

pecahkan semua telo dan kacau lembut hingga sebati

tapiskan dulu dan masukkan setin susu manis dan setin air

masukkkan vanila esen.

tuangkan atas gula yg dimasak.

Kukus dalam 1 jam.

Cara utk tgk dia masak, kt tgn2 tu dah firm but still a bit wobbly,

jgn overcook nanti nnti biji2 mcm gelembung udara xbes mkn xlemak.

ok..happy trying!

Molten cake

Molten choc cakes..

Resepi ni di ambil dr website marth stewart..cuma saya xda choc saya tukar pada choc chips and double the batch.

Choco chips tu saya cairkan dan letak air dlm 1/3 cawan dan sb saya guna choc chips biasa, saya kurangkan gula separuh dan saya juga guna salted butter yg biasa iaitu buttercup..

 

 

Ini linknya:

http://www.marthastewart.com/316835/molten-chocolate-cake

New York Cheese cake